FIRM PROFILE CLIENT LIST NEWS & AWARDS CONTACT
COMMERCIALRESIDENTIALINSTITUTIONALURBAN PLANNINGRESTORATIONINTERIORS
 
HOMEPAGE > INSTITUTIONAL > LIANTANG/HEUNG YUEN WAI BOUNDARY CONTROL POINT PASSENGER TERMINAL BUILDING COMPETITION
  < PREVIOUS PROJECT    NEXT PROJECT >
  LIANTANG/HEUNG YUEN WAI BOUNDARY CONTROL POINT PASSENGER TERMINAL BUILDING COMPETITION
 
 

The goals of this crossing are simplicity, efficiency, and delight. To meet these goals, the facility must present simple, clear way finding cues to those traveling by each mode of transport. Throughout the experience, each person must know exactly where to go and how to get there.

On approach from either side of the border, the passenger terminal presents a round, target-like shape hovering on the horizon. As a traveler enters the site, the long facade of the passenger terminal begins to reveal itself. For those traveling by car, this volume parallels the passage across the border, indicating direction and providing a stimulating focal point for the process.

Those travelling by bus disembark close to the entrance of the passenger terminal, and from there continue directly to the customs checkpoint. Crossing the bridge, passengers transition vertically, crossing each other in opposite directions in separate glass covered passageways. Passengers then move through the second checkpoint and on to the buses for departure; a simple, unmistakable path.

While the way to make the crossing delightful for auto and bus passengers involves a great deal of consideration for each traveler’s aesthetic experience, the way to accomplish this for cargo traffic is through simplicity and efficiency. Cargo traffic moves immediately to the customs kiosks, from there directly across the river to the next checkpoint, and from there it’s a short trip to the exit.

While the goals for any administration constructing a border crossing are security and efficiency, the goals of those crossing are always efficiency and delight. These paradigms are best satisfied with simplicity of form and function. That has been the driving vision behind this design.






PAGE 1 PAGE 2 PAGE 3 PAGE 4 PAGE 5 PAGE 6 PAGE 7 PAGE 8

WORKS:  COMMERCIAL  RESIDENTIAL  INSTITUTIONAL  URBAN PLANNING  RESTORATION  INTERIORS  
HOMEPAGE   FIRM PROFILE   NEWS & AWARDS   CLIENT LIST   CONTACT
Copyright 2004 Mihai Radu Architects / Lauster & Radu Arhitecti