FIRM PROFILE CLIENT LIST NEWS & AWARDS CONTACT
COMMERCIALRESIDENTIALINSTITUTIONALURBAN PLANNINGRESTORATIONINTERIORS
 
HOMEPAGE > INSTITUTIONAL > BUSAN OPERA
  < PREVIOUS PROJECT    NEXT PROJECT >
  BUSAN OPERA
 
 
Our proposal for the Busan Opera Competition attempts to bring together the past, present, and future of Korea's cultural legacy into a dynamic space. We began with the GOINDOL, ancient stone markers, and the lantern, present day signals of celebration. These symbols create a cultural context into which the opera can become a future icon. The GOINDOL and the lantern are also the basis for the formal strategy of the proposal. The theaters and program spaces work as the solid stone tables that surround a central public space that lights up as a lantern. The model of the GOINDOL also lifts the buildings off the ground, creating a free flowing public space with multiple programs. At night the central public space lights up creating a beacon that draws people to the opera center.

The site of the opera provides an opportunity to create a space that is both a beacon that can be seen from the city or water and a space from which to see the city. Its location on a newly formed island creates the perfect vantage point to appreciate the city of Busan. In the spatial arrangement of the opera massing views toward the city are the primary parameter. The buildings are oriented to allow views toward the bridge, the Busan tower, the war memorial, and Busan's tallest tower. Cuts in the building skin from areas of public programs look out to various points in the city. And there are views through the site both through the lobby and through the public plaza at the ground level. This lodges the new building squarely within the existing context of the city. The proposal situates the opera in Busan's geographic and historical contexts.






PAGE 1 PAGE 2 PAGE 3 PAGE 4 PAGE 5 PAGE 6 PAGE 7

WORKS:  COMMERCIAL  RESIDENTIAL  INSTITUTIONAL  URBAN PLANNING  RESTORATION  INTERIORS  
HOMEPAGE   FIRM PROFILE   NEWS & AWARDS   CLIENT LIST   CONTACT
Copyright 2004 Mihai Radu Architects / Lauster & Radu Arhitecti